Случаите на магарешка кашлица, позната и като 100-дневна кашлица, са се увеличили

...
Случаите на магарешка кашлица, позната и като 100-дневна кашлица, са се увеличили
Коментари Харесай

Ръст на заболелите от 100-дневна кашлица в Англия и Уелс

Случаите на магарешка кашлица, позната и като  " 100-дневна кашлица ", са се нараснали в Англия и Уелс с 230% спрямо предходната година. 

Между юли и ноември 2023 година са регистрирани 716 случая на инфекцията. Броят на боледуващите се е нараснал три пъти спрямо 2022г. Въпреки това той е по-нисък в сравнение с в годините преди пандемията от Ковид-19. 

Официално известна като коклюш, магарешката кашлица е мощно заразна бактериална зараза на белите дробове и дихателните пътища. Някога е била постоянно срещана детска зараза. През 1950 година обаче бива въведена ваксина, която доста понижава случаите на заболяването. 

Ранните признаци включват лека тресчица, хрема, възпалено гърло и кашлица, която последователно се усилва и се трансформира в коклюш. Хора от всички възрасти могат да се заразят с магарешката кашлица, само че заболяването е по-сериозна за бебетата и дребните деца. 

Само преди две седмици бяха регистрирани и повече от 1000 случая на болестта в Хърватия.

Най-вероятната причина за актуалното нарастване в случаите на коклюш е пандемията от ковид. Според специалисти ограничения като локдауна са свързани с понижаване на имунитета и спад в % на имунизираните, заради липса на достъп до медицински услуги. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР